Doprava zdarma
Rychlé odeslání
Originál produkty
Více než 700 000 zákazníků
Sezóna grilování je v plném proudu. Proto jsme se rozhodli blíže podívat na základní doplňky, kterými můžete své hosty překvapit. Grilování se stává stále více uvědomělou záležitostí a mistři grilu chtějí kromě krkovice nebo steaků stále častěji připravovat i pokročilejší pokrmy. Nástroje zde uvedené vám umožní připravit všechny klasické grilovací pokrmy na mistrovské úrovni.
Na trhu je mnoho typů grilů. Najdete mezi nimi plynové, uhelné nebo na brikety. Jejich konstrukce je robustní a obvykle nabízejí několik hořáků pro přípravu většího množství potravin. Mnoho modelů má také speciální rošty pro ohřívání nebo skladování hotových pokrmů, aby si udržely svou teplotu.
U těchto plynových grilů máme mnohem více možností, protože každý hořák má vlastní nastavitelný výkon ohřevu. Nejčastěji jsou vybaveny víky s teploměrem pro sledování teploty a komorami s otvory pro regulaci proudění vzduchu. Tuk a šťávy z masa se odvádějí do speciální misky, která usnadňuje čištění grilu.
Moderní zahradní gril má také 1 nebo 2 police na odkládání talířů nebo příborů, držáky na příslušenství a další náčiní, například otvírák na lahve.
Dmychadlo je příslušenství, které výrazně urychluje zapálení grilu na dřevěné uhlí nebo brikety. Nemusíme se ohýbat a foukat na uhlí nebo dřevo. Turbína obsažená v dmychadle vytváří proud vzduchu, který rychle šíří plamen.
Díky lopatě můžeme do grilovací komory pohodlně naházet uhlí, dřevo nebo brikety, aniž bychom si ušpinili ruce. Po skončení grilování pomáhá tento nástroj také odstranit popel z komory. Lopata je nejčastěji vyrobena z pevného, žáruvzdorného kovu.
Oblíbený doplněk, který je na jedné straně plochý a na druhé drážkovaný. Na takové desce je možné připravovat smažená vejce, zeleninu nebo hamburgery bez obav, že některá z ingrediencí přeletí přes rošt. Je vyrobena z litiny, takže dobře akumuluje teplo a v tukovém žlábku se shromažďuje přebytečný tuk. Jejich montáž je jednoduchá - stačí je umístit na místo grilu.
Box je vyroben ze žáruvzdorného kovu a umožňuje kouřit a dodávat další chuť. Po vložení vybraného dřeva jej jednoduše vložte do grilovací komory. Kuřácká krabička je dobrý nápad pro každého, kdo rád experimentuje. Dochucení dřeva z ovocných stromů nebo ořechů obohatí pokrm o další chuťové nuance. Samozřejmě je možné využít i samotný *kuřácký box.*
Zmínili jsme, že ve víku grilu jsou teploměry, které však ukazují teplotu uvnitř komory, nikoliv uvnitř masa. Pro správnou přípravu steaků a dalších pokrmů, které vyžadují větší přesnost, je teploměr na maso nezbytným nástrojem.
Tento přístroj je na jedné straně zakončen špejlí, která se vkládá do masa, a na druhé straně displejem, který ukazuje aktuální teplotu. Tím je zajištěna maximální úroveň kontroly při přípravě pokrmů.
Kleště jsou základním nástrojem pro uchopení potravin. Můžete s nimi pohybovat živým povrchem na roštu, otáčet špízy nebo míchat grilovanou zeleninu. Při nákupu vybírejte model s dostatečně velkými pracovními částmi, abyste mohli pracovat s menším i větším nádobím, a s pohodlnou rukojetí, pokud plánujete grilovat delší dobu.
Pro otáčení klobás nebo krkovice se však nejlépe hodí vidlička. Od běžného příboru se liší tím, že má 2 dlouhé hroty - velmi často jsou ohnuté pod mírným úhlem, aby se do masa pohodlněji bušilo a aby nevypadávalo.
Špachtle je příslušenství určené především pro přípravu hamburgerů a steaků. Díky své jednodílné ploché hlavě z tenkého plechu se špachtle rychle dostane pod maso, aniž by ho poškodila, a umožňuje rychlé otočení na druhou stranu. Lze ji také použít k lisování potravin, aby se při tepelné úpravě nevyboulily.
Stejně jako u kuchyňského příslušenství je nutností standardní kuchyňská chňapka s podložkou. Umožňuje manipulaci s horkým příslušenstvím, například při zvedání táců s masem. Pro lepší ochranu před teplem je vhodné zvolit model ze silikonu.
Všechno dobré jednou končí a v případě zahradního grilu to znamená i jeho úklid. Jak jsme již zmínili, moderní grily mají obvykle speciální misku na tuk, nicméně při grilování není možné zabránit vystřikování šťávy. Na roštech a litinovém plechu navíc mohou zůstat připálené zbytky jídla.
Nejlepší je vybavit se kartáčem na grilování s tvrdými štětinami, který snadno odstraní mastnotu a další zbytky po grilování. Umožňuje udržovat všechny části grilu čisté. Doporučujeme vám zakoupit kvalitní kartáč, aby nepoškrábal čištěné povrchy. Dbejte také na jeho hmotnost a skladnost, aby bylo čištění pohodlné.